Griepprik, pneumokokkenvaccinatie en Corona

Beste patiënten,

 

De winter is alweer in aantocht! Dit betekent voor ons als praktijk dat de griepprikken er weer aankomen en wel op 8 en 9 oktober. Dit jaar gaat alles net wat anders dan vorige jaren. Daarom willen we u hierover graag uitgebreid informeren.

 

Wat is er anders?

Dit jaar zullen we, naast de gebruikelijke griepprik, ook een pneumokokkenvaccinatie geven aan patiënten die hiervoor in aanmerking komen. Daarnaast hebben we dit jaar natuurlijk te maken met de geldende Corona-regels.

 

De griepprik

De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt. Ook zorgt de prik ervoor dat u minder ziek wordt als u toch de griep krijgt. De griepprik geeft u echter geen bescherming tegen het Corona-virus. De griepprik moet elk jaar worden herhaald. U kunt na de prik soms wat pijn en stijfheid in uw arm ervaren. Ook kunt u zich de dagen na de griepprik iets minder lekker voelen, maar u krijgt van de griepprik geen griep.

 

U komt in aanmerking voor de gratis griepprik als u:

-60 jaar of ouder bent

-als u een hart- of vaatziekte heeft die niet meer overgaat

-als u een longziekte heeft, zoals astma of COPD

-als u diabetes (suikerziekte) heeft

-als u een nierziekte heeft

-als u weinig weerstand heeft (door een ziekte, een medische behandeling zoals chemotherapie of medicijnen die de weerstand verlagen)

De mensen uit deze categorieën krijgen van ons een uitnodiging voor de gratis griepprik. U bent overigens niet verplicht om de griepprik te nemen.

Zit u niet in een groep die de gratis griepprik kan krijgen, maar wilt u wel een griepprik? Dan kunt u een recept vragen bij de huisarts. Met het recept kunt u de griepprik bij de apotheek ophalen, maar u moet de prik dan wel zelf betalen. De assistente kan u de griepprik, op afspraak, toedienen.


Werkt u in de zorg? Dan is het advies om de griepprik te halen. Na de griepprik is de kans kleiner dat u het griepvirus aan patiënten geeft. Informeer bij uw werkgever hoe u de griepprik kunt krijgen en of uw werkgever deze vergoedt.

U kunt de griepprik niet krijgen als u allergisch bent voor de stoffen in de griepprik, zoals kippen-eiwit of de antibiotica gentamycine en neomycine.

 

Pneumokokkenvaccinatie

Dit jaar zal voor het eerst ook de pneumokokkenvaccinatie toegediend worden. Pneumokokken zijn bacteriën die met name bij ouderen en mensen met een verminderde afweer ernstige infecties kunnen geven, zoals longontsteking, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. De pneumokokkenvaccinatie verkleint de kans dat u ernstig ziek wordt van deze bacterie en geeft gedurende 5 jaar bescherming. Net als bij de griepprik, kunt u ook na de pneumokokkenvaccinatie wat pijn en stijfheid van de bovenarm ervaren en kunt u zich de dagen na de injectie wat minder lekker voelen. De griepprik en de pneumokokkenprik worden overigens tegelijk, maar beiden in een andere arm gegeven. Dit geeft u niet meer kans op bijwerkingen.

 

Vanwege de beperkte beschikbaarheid van dit vaccin krijgen dit jaar alleen de mensen die geboren zijn tussen 1941 en 1947 een uitnodiging voor de vaccinatie. Bent u nu tussen de 60 en 72 jaar, dan krijgt u de komende jaren een uitnodiging. Wanneer dit precies is, is nog niet bekend. Wilt u daar niet op wachten, dan moet u de prik zelf betalen. Bespreek dit met uw huisarts. Personen ouder dan 80 krijgen geen pneumokokkenvaccinatie. Op hogere leeftijd vermindert namelijk de werking van het immuunsysteem en daarmee ook de werking van vaccins. De prik biedt hierdoor maar heel weinig bescherming en is dus niet zinvol.

 

Wanneer kunt u de prik niet krijgen?

-wanneer u koorts hebt op de dag dat u de prik krijgt

-als eerder is gebleken dat u allergisch bent voor deze prik of voor fenol

-wanneer u al eerder de prik heeft gekregen, bijvoorbeeld in verband met andere ziekten (zoals bijvoorbeeld een afwezige milt)

-wanneer u binnen 2 dagen na de prik wordt geopereerd

 

Als een van bovenstaande punten het geval is, neem dan contact op met de praktijk door te mailen naar info@huisartsenprinsenbeek.nl

 

Overleg met uw behandelaar als u chemotherapie krijgt of de laatste 3 maanden heeft gehad, of wanneer u in de laatste 12 maanden een beenmergtransplantatie heeft gehad.

 

Voor meer informatie over de griep- en pneumokokkenvaccinatie verwijzen wij u naar www.thuisarts.nl en www.rivm.nl

 

Corona

De dagen dat we de griepprikken zetten zijn voor ons als praktijk altijd een groots en ook gezellig evenement. We zien immers in korte tijd velen van u weer even voorbijkomen, en u als patiënt komt ook vast bekenden tegen waar u een praatje mee wilt maken. Dit jaar hebben we echter met Corona-regels te maken en gaat alles net een beetje anders.

 

De patiëntengroep die in aanmerking komt voor de griep- en pneumokokkenvaccinatie is een kwetsbare groep. We realiseren ons dat velen van u, omwille van Corona, opzien tegen het bezoeken van de praktijk voor deze vaccinatie. Wij doen er dan ook alles aan om het toedienen van de vaccinaties zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen.

 

Heeft u luchtwegklachten  zoals verkoudheid, hoesten of keelpijn? Blijft u dan alstublieft thuis. We hebben een inhaalmoment voor de griep- en pneumokokkenvaccinaties gepland zodat u de prikken niet misloopt en deze later alsnog kunt halen (meer hierover verderop in dit artikel). Wij willen u vragen om u strikt aan de 1,5 meter regels te houden, binnen, maar ook buiten de praktijk. Om het u gemakkelijk te maken staan deze afstand en de looprichting op de vloer van de praktijk met stickers aangegeven. Als u uw vaccinatie(s) heeft ontvangen, vragen wij u om de praktijk via de tuinzijde te verlaten en direct huiswaarts te keren, zodat er een vlotte doorstroming is. Het is niet verplicht om een mondkapje te dragen tijdens de griepvaccinatie. Ons personeel zal deze echter wel dragen, en ons advies aan u als kwetsbare patiënt is om dit ook te doen.

 

Nog wat laatste punten:

-Kom vooral te voet of met de fiets naar de praktijk in verband met beperkte parkeergelegenheid.

-Vergeet niet uw uitnodiging(en) mee te nemen naar de praktijk.

-Om de drukte op de praktijk te spreiden hebben we verschillende prikmomenten gemaakt. Uw postcodegebied bepaalt op welk tijdstip u welkom bent. Op uw uitnodiging staan de postcodegebieden en de tijdstippen vermeld. We vragen u om u aan deze tijden te houden.

-De prikken worden in de bovenarm gegeven. Draag kleding waarbij u de bovenarm gemakkelijk bloot kunt maken.

-Bent u verhinderd? Bel dan niet naar de praktijk, maar stuur een mail naar info@huisartsenprinsenbeek.nl. Op 29 oktober van 16:00 tot 18:00 uur bent u welkom om alsnog een griepprik/pneumokokkenvaccinatie te komen halen.

-Indien u beperkt mobiel bent, dan kunnen we u de griepprik thuis komen toedienen. Stuurt u hiervoor een mail naar info@huisartsenprinsenbeek.nl met als onderwerp ‘thuisprikken’ en vermeld uw naam, geboortedatum en adres.

-De praktijk is op 8 en 9 oktober vanaf 12:00 alleen telefonisch bereikbaar.

 

Tot ziens op 8 en 9 oktober!

Met vriendelijke groet,

 

De medewerkers van huisartsenpraktijk Prinsenbeek< Terug
HZG Breda NHG Praktijk Accreditering Beter Boek Amphia ziekenhuis