Coronatesten

Beste patiënten,

 

We willen u graag weer even op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen rondom het Coronavirus. Er zijn namelijk per 1 juni wat veranderingen, met name als het gaat om testen.

 

Testen via de GGD

Iedereen met milde klachten die mogelijk kunnen wijzen op het coronavirus kan zich vanaf 1 juni laten testen bij de GGD. Deze test is bedoeld voor mensen met lichte klachten zoals neusverkoudheid, niezen, keelpijn, hoest, verhoging of verminderde reuk of smaak. Deze mensen hoeven zich hiervoor niet bij de huisarts te melden, maar kunnen bellen met het landelijk informatienummer van de GGD: 0800-1202. Dit nummer is 7 dagen per week bereikbaar van 8:00 tot 20:00. Mensen met ernstige klachten bellen wel gewoon de huisartspraktijk.

Voor het maken van de testafspraak bij de GGD worden kort een aantal vragen gesteld over de aard van de klachten. Bij het maken van de afspraak wordt uw BSN-nummer gevraagd ter identificatie. U krijgt dan de tijd door waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag.  De testlocatie bevindt zich bij het NAC-stadion in Breda.

 

Bij deze test zal met een lange wattenstaaf weefsel uit de neus en de keel worden afgenomen. Dit weefsel zal in een laboratorium worden onderzocht op de aanwezigheid van virusdeeltjes. Het virus bevindt zich echter slechts een week in de bovenste luchtwegen. De test is dan ook alleen betrouwbaar in de vroege fase van een infectie. Als u geen klachten van de bovenste luchtwegen heeft, heeft de test geen zin. Deze test zegt overigens niets over immuniteit; hij zegt alleen iets over de aan- of afwezigheid van het virus.

 

Het is advies is om thuis te blijven totdat de uitslag bekend is. U wordt binnen 48 uur gebeld over de uitslag. Bij een positieve test moet u in thuisisolatie, totdat u 24 uur klachtenvrij bent. Uw huisgenoten moeten 14 dagen thuis in quarantaine, ingaand na het laatste contact met u. De GGD start bij een positieve uitslag een bron- en contactonderzoek. Mensen met wie u in contact bent geweest en mogelijk ook besmet zouden kunnen zijn, worden dan door de GGD benaderd om ook getest te worden.

NB: Zou u uw testuitslag door willen geven aan de huisartspraktijk? Dit gebeurt helaas nog niet automatisch.

 

In principe lopen alle testen via de GGD. Op deze manier is de test voor u ook kosteloos. De huisarts kan deze test echter wel afnemen, als de situatie erom vraagt. Bijvoorbeeld bij mensen die ernstige ziektesymptomen hebben of een te slechte gezondheid hebben om naar de teststraat van de GGD te gaan. De kosten van de afgenomen test zullen dan echter wel van uw eigen risico afgaan.

 

De GGD, en ook de huisarts, doen geen uitspraken over of u mag werken of niet. Dit is een beslissing die u samen met uw werkgever of ARBO-arts moet nemen. Ook schrijft de huisarts geen verklaring dat een patiënt vanwege een andere oorzaak dan Corona verkouden is of hoest (bijvoorbeeld door hooikoorts). Huisartsen geven nooit geneeskundige verklaringen af op verzoek van werkgevers, scholen en andere instanties. In Nederland worden dergelijke verklaringen door onafhankelijke artsen afgegeven en niet door de behandelende (huis)artsen.

 

Non COVID-verklaring

Een aantal landen vraagt reizigers om een recent negatief COVID-19 testresultaat te laten zien, voordat ze het land in mogen. Op de website van het ministerie van buitenlandse zaken vindt u welke landen dit zijn. U komt in aanmerking voor deze test als u geen klachten van Covid-19 heeft én naar het buitenland wilt/moet reizen. De kosten voor deze test en verklaring zijn voor eigen rekening en worden niet vergoed. Er zijn commerciele partijen die deze test aanbieden

 

Bloedtesten

Er zijn inmiddels ook al verschillende bloedtesten in omloop. De laboratoria waar wij als huisarts gebruik van maken (SHL en het Amphia) bieden deze ook aan. Door middel van een bloedonderzoek wordt er gekeken of er antistoffen aanwezig zijn tegen het Coronavirus. Deze test kan het beste pas 3-4 weken na de eerste ziektesymptomen afgenomen worden. Het lichaam heeft immers wat tijd nodig om antistoffen aan te maken.  NB: met deze test wordt dus aangetoond of er een infectie is geweest, in tegenstelling tot bij de neus-/keelkweek, waarbij er wordt gekeken of er nog een actieve infectie is. Het is echter nog onbekend of een persoon die antistoffen heeft, ook voldoende beschermd is tegen een nieuwe infectie. Dit zal nog moeten blijken in de toekomst.

 

Deze test zal alleen worden ingezet als de uitkomst ervan consequenties heeft voor het medische beleid, en dus niet alleen voor de wetenschap of u Corona heeft gehad. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij een patiënt aanhoudende klachten heeft na een eerdere negatieve neus-/keelkweek.

 

Voor meer informatie over het testbeleid van de overheid verwijzen wij u naar de websites van de overheid:

www.rivm.nl

www.ggdwestbrabant.nl

 

Komt u er toch niet uit, neemt u dan gerust contact op met de praktijk.

 

Met vriendelijke groet,

 

Huisartsenpraktijk Prinsenbeek< Terug
HZG Breda NHG Praktijk Accreditering Beter Boek Amphia ziekenhuis