Brief aan patiƫnten over Corona

Beste Bekenaren,

 

Het Coronavirus; het houdt de gemoederen in Prinsenbeek goed bezig! Begrijpelijk, aangezien dit nieuwe virus snel om zich heen grijpt in ons dorp. Zoals u eerder via de lokale media heeft kunnen vernemen zijn er inmiddels diverse bewezen ziektegevallen. Daarnaast zijn er zeer veel mensen met griepachtige klachten. De meeste van hen zijn ziek geworden na carnaval. Begrijpelijk dan ook dat veel mensen angstig zijn dat zij het Coronavirus hebben opgelopen…

 

Dit merken wij ook als huisartsenpraktijk. Veel mensen zijn bezorgd, hebben griepklachten, zijn in de buurt geweest van bekende Corona-gevallen, of een combinatie van deze drie. De huisartspraktijk ontvangt dan ook zeer veel telefoontjes over het Coronavirus. Wellicht dat wij u op deze manier al wat duidelijkheid kunnen verschaffen.

 

Inmiddels hebben wij als huisartsenpraktijk maatregelen genomen om alle vragen te kunnen beantwoorden en om alle zieke mensen het beste te kunnen helpen. Voor u even een kijkje in de keuken: zo hebben wij elke dag 1 arts beschikbaar die zich speciaal met alle corona-vraagstukken bezighoudt. Deze arts dient als overlegpunt voor de assistentes die zeer veel telefoontjes krijgen. Tweemaal daags (rond het middaguur en einde van de middag) hebben we een speciaal spreekuur ingericht voor mensen met koorts, benauwdheid en luchtwegklachten. Deze mensen zullen dan gezien worden door de huisarts, die een beschermende uitrusting zal dragen. Dit betekent niet dat wij denken dat u besmet bent, maar dit is voor onze eigen bescherming. Na dit spreekuur reinigen we de spreekkamer en de wachtkamer.

 

Patiënten die te ziek zijn om naar de praktijk te komen, zullen wij thuis bezoeken, ook ditmaal weer in beschermende tenue.

 

Mensen die koorts hebben, benauwd zijn/hoesten, en bovendien uit een gebied komen waar Corona heerst (Noord-Italië, China, Singapore, Zuid-Korea, Iran) EN mensen die klachten hebben nadat zij in contact zijn geweest met een bewezen Corona-patiënt komen NIET naar de praktijk. Wij zullen in overleg met de GGD het verdere beleid bepalen.

 

Mensen die uit bovengenoemde gebieden afkomstig zijn, maar geen klachten hebben, worden niet getest. Wel wordt hen verzocht de gezondheid goed in de gaten te houden. Bij het ontstaan van koorts en of luchtwegklachten verzoeken wij u om contact op te nemen met de praktijk zodat wij kunnen overleggen met de GGD.

 

Ditzelfde advies geldt voor mensen die contact hebben gehad met een bewezen positieve patiënt. Als er geen klachten zijn, wordt er niet getest. Wel moet u uw gezondheid in de twee weken na het contact goed in de gaten houden en de huisartsenpraktijk bellen bij koorts en of luchtwegklachten.

 

Meerdere ziektegevallen lijken te herleiden naar het Carnaval hier in Prinsenbeek. De GGD heeft echter besloten dat mensen die ziek zijn geworden na Carnaval NIET getest zullen worden. Alleen mensen die contact met een patiënt die een bewezen Corona-infectie heeft, zullen worden getest. Hieronder verstaat de GGD: intiem contact. Uw aanwezigheid samen met deze patiënt in hetzelfde café voldoet hier niet aan. Ook een korte groet niet.  Een gesprek in het café waarbij 2 personen langduriger met elkaar in nabij contact zijn geweest wel.

 

Op dit moment zijn er geen andere redenen om te testen. Ook niet op eigen verzoek, of op advies van de werkgever of school. Alle testen gaan via de GGD. Wij kunnen deze niet op een andere manier voor u aanvragen. Dit om het beperkte aantal testen zo goed mogelijk in te kunnen zetten. Wij zorgen er als praktijk voor dat wij te allen tijde op de hoogte zijn van de nieuwste richtlijnen van het RIVM en de GGD, en zullen hier ook naar handelen.

 

Aangezien een test slechts in een enkel geval zal plaatsvinden, is het goed om u te realiseren dat de symptomen van het Corona-virus ook met een positieve test niet anders behandeld zullen worden dan met een gewone griep. Er is immers geen behandeling voor het Coronavirus voorhanden. De huisarts kan u helaas ook geen medicijnen geven om het ziektebeloop te bekorten. Een ziekteduur van 1 tot 2 weken is niet ongebruikelijk. Het is wèl de taak van de huisarts om te beoordelen welke patiënten meer hulp nodig hebben en verwezen moeten worden naar het ziekenhuis. Belt u bij verslechtering van uw gezondheidstoestand dan ook met de praktijk voor overleg, dan kijken we met u wat de beste vervolgstappen zijn.

 

Wij als dokters en assistentes doen onze uiterste best om deze Coronacrisis het hoofd te bieden. Door grote drukte kan het helaas wel voorkomen dat u langer moet wachten dan u van ons gewend bent. Wellicht dat uw vragen al beantwoord kunnen worden door te kijken op de volgende websites: www.thuisarts.nl en op www.rivm.nl

 

Wij wensen alle zieken veel beterschap!

 

Met vriendelijke groet,

Huisartsenpraktijk Prinsenbeek

 

 

 

 

                                                                                                                          

 < Terug
HZG Breda NHG Praktijk Accreditering Beter Boek Amphia ziekenhuis